(044) 483-99-94

ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА – РІВЕНЬ СВІДОМОСТІ НАЦІЇ

24 Травня 2017
ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА – РІВЕНЬ СВІДОМОСТІ НАЦІЇ


В Україні діти з особливими потребами довгий час були ізольовані від своїх однолітків. Інтернати чи індивідуальне навчання дають знання, але відбирають можливість спілкуватися, стають на заваді соціалізації таких учнів. І лише сьогодні суспільство робить перші кроки назустріч дітям з інвалідністю. Усе більше шкіл приймають їх до інклюзивних класів.

В основу інклюзивної освіти покладена ідеологія, яка виключає будь-яку дискримінацію учнів, і водночас створює відповідні умови для отримання якісної освіти такими дітьми. Інклюзія навчає співіснувати з відмінностями.
Про те, як створити усі належні умови для дітей «групи ризику» в школі, які є міфи про інклюзію та що маємо насправді, про освітні проекти та новітні розробки для інклюзивних шкіл, говорили 23 травня на тренінгу для працівників освітньої сфери «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», організованого Фондом Порошенка у Київському університеті ім. Бориса Грінченка.

Захід відвідали близько 600 освітян із п’яти регіонів України – Запорізької, Дніпропетровської, Житомирської, Хмельницької та Чернігівської областей. Учасниками стали керівники органів управління освітою райдержадміністрацій та міськвиконкомів, директори шкіл.

Для освітян провели заняття, присвячені управлінським аспектам упровадження інклюзивного навчання у ЗНЗ, взаємодії учасників освітнього процесу в створенні інклюзивної моделі навчання. Крім того, учасники заходу могли побачити у дії сучасні розробки від українських та міжнародних компаній. Зокрема, ознайомитися із технологією Smart Kids (від видавництва «Розумники»), яка активно використовується в інклюзивному освітньому середовищі, ознайомитися із навчальними напрямами роботи компанії PROLEGO і дізнатися про гру для «особливих» дітей, яку розробив учень однієї із житомирських шкіл. Видавництво «Розумники» представило цілу низку освітніх рішень, серед яких учнівські пристрої 2 в 1 з операційною системою Windows 10 Pro, а також цифрові лабораторії, документ-камери, мікроскопи тощо.

«Ми з вами розпочали національний рух «За інклюзивну освіту в Україні». А це дуже почесна і відповідальна місія, оскільки від нашого професіоналізму та майстерності залежить розвиток і прогрес дітей з особливими освітніми потребами, а від нашої мудрості залежить їх місце у житті та впевненість у майбутньому. З маленьких школярів починається виховання відповідальних громадян європейської України!»

Марина Порошенко, дружина Президента України, голова Благодійного фонду Петра Порошенка про трирічний науково-педагогічний експеримент «Розвиток інклюзивного освітнього середовища», розпочатий у 2016 році

«За 2 місяці роботи ми бачимо високу активність учнів, виконано 17 586 інтерактивних завдань з математики та української мови. Якщо порівняти кількість виконаних завдань та якість їх виконання, то можемо побачити, що результати учнів з особливими потребами та школярів, які типово розвиваються мають не надто значну розбіжність. Це говорить про те, що учні успішно опановують навчальний матеріал. Контент розроблений так, щоб заохочувати дітей до навчання, розвивати логіку, пам’ять та креативне мислення. Важливо, що електронні освітні ресурси в ігровій формі можна використовувати у класах як звичайних шкіл, так і в закладах з інклюзивною системою освіти. Усі завдання озвучені, мають інтуїтивно зрозумілий інтерфейс і дуже прості у моториці виконання. Завдяки цьому навіть діти, які не вміють чи не можуть читати і писати, можуть їх виконувати. І отримують задоволення від такого навчання».

Олександр Кохан, генеральний директор мультимедійного видавництва «Розумники» про електронні освітні ігрові ресурси Smart Kids, які використовуються у 21 інклюзивному класі на Запоріжжі

«Асистент вчителя – це не асистент дитини. Він допомагає вчителю на уроці здійснювати навчально-виховний процес. Він не виключає дитину із загального процесу, він її включає. Окрім того, асистент допомагає й іншим дітям. Головне – потрібно правильно зорганізувати взаємодію, командну роботу вчителя і асистента».

Валентина Хіврич, заступник начальника управління Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації про досвід впровадження та міфи інклюзії

«Основним навчальним принципом Lego Education є навчання через дію. Чому? Тому що коли діти складають цеглинки, коли вони щось роблять, вони це відчувають, вони конструюють і бачать результат їхньої роботи візуально. І тому нові знання засвоюються просто і легко. З «Лего» дуже просто пояснювати дітям складні речі, особливо з дітям з особливими потребами».

Олена Табінська, представниця компаній PROLEGO та LEGO EDUCATION – про освітні програми з використанням «Лего» і робототехніки для дітей від 6 років

«Як ми підготуємо дитину з особливими потребами до інклюзивного процесу? Як ми підготуємо освітнє середовище? Педагог і психолог Виготський ще у минулому столітті говорив про творче ставлення, продуманість використання ресурсів середовища для того, щоб вони для дитини приносили найбільшу користь. Одна з найгірших рис нашого типового освітнього середовища – застабілізованість».

Тетяна Скрипник, професор Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка, доктор психологічних наук – про закордонний досвід використання технології class management